İşletmemizde, OHSAS 18001 ışığında “Sıfır İş Kazası - Sıfır İş Göremezlik - Sıfır İş Gücü Kaybı ” hedefine ulaşmak için başlıca aşağıdaki çalışmalar yapılmaktadır;
- Ulusal ve uluslararası standartlar, yasalar, yönetmelikler ve müşteri şartlarına uyularak, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili faaliyetler yürütülmektedir.
- Üst Yönetim İSG ile ilgili konularda asla taviz verilmeyeceğinin güvencesi durumunda olup, her türlü İSG çalışmasına tam destek vermektedir.
- İş Sağlığı ve Güvenliği’nin temel taşlarından olan risk değerlendirmesi çalışmalarını zamanında, etkin bir şekilde tamamlayarak, muhtemel risklerin önceden belirlenmesini sağlanmış, bu konuda riski azaltıcı gerekli tedbirler alınmaktadır. Ayrıca yapılan tehlike bildirimleri, yaşanan kazaya ramak kala olayları, saha ziyaretleri vb. bildirimlerle sürekli olarak risk değerlendirmesi güncellenmekte ve düzeltici-önleyici faaliyetler alınmaktadır.
- İş yerinde oluşabilecek acil durumlardaki davranış şekillerinin belirlenmesi ve acil durumlara hazırlıklı olunması için hazırlanan Acil Durum Eylem Planı, tüm çalışanlara aktarılmış, acil durum müdahale ekipleri özel olarak eğitilmiştir.
- Acil Durum Eylem Planı’nda bulunan durumlar göz önünde bulundurularak, her yıl acil durum ve tahliye tatbikatları yapılmakta ve tatbikatın başarısı değerlendirilmektedir.
- Yasal mevzuatlar uyarınca yılda 16 saat zorunlu İSG eğitimleri verilmektedir. Ayrıca ihtiyaç dâhilinde bilinçlendirme, risk değerlendirmesi ve teknik konularda eğitimler verilmektedir.
- İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerine tüm çalışanların katılımının sağlanması ve gerekli bilgi akışının sağlanabilmesi için yapılan aylık İSG toplantıları, Formenlik, Müdürlük ve İSG Kurul Toplantısı olarak üç farklı kategoride yapılmaktadır.
- İşletme genelinde, sahadaki eksikliklerin tespit edilerek giderilmesi amacıyla haberli ve habersiz güvenlik turları yapılmaktadır.
- Meydana gelen iş kazaları araştırılarak, tespit edilen uygunsuzluklar giderilmekte ve kazanın tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmaktadır. İş kazaları tüm işletme personeli ile paylaşılarak diğer ünitelerde benzer kaza olmaması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
- İşletmede meydana gelen kazaya ramak kala olaylarının ve sahada görülen uygunsuzlukların bildirilmesi için “Kazaya Ramak Kala-Tehlike Bildirim Formu”nun çalışanlar tarafından aktif kullanılması sağlanmaktadır. Bildirimler titizlikle değerlendirilerek, gerekli güvenlik önlemleri en kısa sürede alınmaktadır.
- Sürekli gelişim sağlanması için Üst Yönetim’in katılımıyla, saha ziyaretleri yapılarak, çalışanların İSG konularındaki istek, öneri ve şikayetleri dinlenerek, gerekli aksiyonlar alınmaktadır.
- İşletmemizde yapılan ve özel risk teşkil eden tüm işlerde (yüklenici dâhil) iş izinleri prosedürü uygulanmaktadır.
- İşletmemizdeki yüklenici, alt yüklenici, stajyer ve ziyaretçilerin güvenliğini sağlamak için bilinçlendirme eğitimi verilerek, sahada İSG denetlemeleri yapılmaktadır.
- İşletme sahasında bulunan tüm personel, yüklenici, alt yüklenici, stajyer ve ziyaretçilerin kişisel koruyucu donanım kullanmaları sağlanmaktadır.
- Tosyalı Toyo Çelik A.Ş. personelinin, 3. şahıs firma çalışanlarının, stajyerlerin ve ziyaretçilerimizin İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına uyumunu teşvik ederek, güvenli davranış alışkanlığı kazandırmak, İSG alanındaki denetim mekanizmalarımıza katılım sağlayarak, daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sürdürmekte ortak bir gayret ve iş birliği oluşturmak amacıyla, Sarı Kart Prosedürü uygulanmaktadır.
- Çalışanlarımızın işe uygunluğunun gözden geçirilmesi için işe girişlerde sağlık muayenesi yapılmakta, işyerindeki koşullardan etkilenip etkilenmediği, her yıl yapılan periyodik muayenelerle kontrol edilmektedir.
- İşletmede oluşabilecek mesleki hastalıklar, risk değerlendirmesinde göz önüne alınarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanmıştır.
- İş yeri hijyen denetimleri düzenli şekilde yapılarak, gerekli hijyen şartlarının sürekliliği sağlanmaktadır.
En büyük kazancımız, sağlıklı ve mutlu çalışanlara sahip olmaktır!
Önce iş güvenliği…